Tisková zpráva - Prachatický dobročinný obchůdek

26.08.2014 07:46

Ráda bych vám představila nejnovější projekt naší obecně prospěšné společnosti – Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory o.p.s., pracoviště Prachatice, které zřizuje a otevírá Prachatický dobročinný obchůdek.

Otevření dobročinného obchůdku, který bude umístěn na adrese Zlatá stezka 133 v Prachaticích, proběhne v pondělí 15. září 2014 ve 14 hodin a tímto si Vás dovoluji na toto zahájení pozvat.

11. září 2014 oslaví naše Centrum rok fungování pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti a zahájení činnosti Prachatického dobročinného obchůdku bude malou oslavou tohoto ročního výročí.

Proč jsme se rozhodli dobročinný obchůdek otevřít?

Důvodů je více. Již šest let pořádáme třikrát ročně burzy nepotřebných věcí. Zájem o celoroční prodej z řad našich dobrovolnic, které se aktivně na této činnosti podílí, ale i z řad zákazníků se postupem času značně zvýšil. Znalost a inspirace dobročinných obchodů Domova Sue Ryder v Praze, kde jsme byli před rokem na exkurzi a pracovnice Centra na stáži. Společenský a ekonomický rozměr, již od roku 2010 se potýkáme se snižující se dotací MPSV na provoz poradny pro osoby se zdravotním postižením a seniory a v současné době s nedostatečnými finančními prostředky na její provoz a udržení, takže případný zisk z obchůdku půjde na provozování poradny a aktivity ve prospěch občanů se zdravotním postižením a seniorů.

Obchůdek je také místem, kde najdou pracovní uplatnění osoby se zdravotním postižením a také dobrovolníci ze všech věkových skupin, tedy od studentů po seniory.

V neposlední řadě má myšlenka dobročinného obchůdku i ekologickou dimenzi – věci, které by jinak skončily v odpadu, v obchodě dále využijeme například igelitové tašky a sáčky a letáky a noviny na balení zboží. Věci, které již lidé doma nepotřebují, zabírají jim místo a je jim líto je vyhodit, udělají radost nebo přinesou užitek někomu jinému a Centrum přinesou potřebné finance.

Jak dobročinný obchůdek funguje?

Jedni lidé nám darují věci, které již nepotřebují a nehodí se jim, druzí si u nás nakoupí, co se jim líbí a udělá jim radost. Tato činnost pomůže financování služeb pro osoby se zdravotním postižením a seniory.

Zboží v dobročinném obchůdku pochází výhradně z darů individuálních dárců, tito dárci zatím tvoří 100%, ale chceme se zaměřovat i na firemní dárce.

Individuální dárci jsou většinou lidé, kteří udělali sezonní úklid domácnosti, šatníků a věci, které se jim již doma nehodí a nepotřebují je, nám darují. Velice často nás kontaktují lidé, že jejich blízký zemřel a jestli nám mohou přivézt věci z jeho pozůstalosti (oblečení, nádobí, knihy atd.). Další skupinkou jsou dárci, které čeká stěhování většinou z většího bytu do menšího, a některé věci se jim již do bytu nevejdou. Často nám lidé nosí i nové a nepoužité věci, které dostaly jako nevhodný dárek nebo si je koupili a nevyužívají je.

Chceme také více spolupracovat s firmami a institucemi, které jsme již teď při přípravě obchůdku oslovili s žádostí o darování nábytku či počítačů pro obchůdek, když třeba firma končí nebo obměňuje vybavení kanceláří a v budoucnosti chceme s firemními dárci navázat také další spolupráci. Díky firemním dárcům např. České spořitelně máme vybavení obchůdku.

Jaké dary přijímáme:

• Vyprané a nepoškozené oblečení – dámské, pánské i dětské
  • Módní doplňky – kabelky, tašky, šátky, kravaty, bižuterie, pásky, pokrývky hlavy
  • Lůžkoviny, ručníky, utěrky
  • Dárkové předměty
  • Knihy a časopisy
  • Keramika, sklo, porcelán
  • Sportovní potřeby
  • Domácí potřeby
  • Funkční drobné elektrospotřebiče
  • Obrazy
  • Hračky, hry, plyšáky
  • Drobný nábytek – věšáky, police, židle, konferenční stolky
  • Květiny
  • Bytové doplňky

Nemůžeme přijmout: zvířata, spodní prádlo, poškozené věci.

Otevírací doba obchůdku od 15. 9. 2014: pondělí až pátek 9.00 – 12.00 a 12.30 – 17.00 hodin. V této době je možné přijímat dary i prodávat zboží. Pro dary si bohužel nemůžeme přijet.

Kontakty a informace: Vedoucí Prachatického dobročinného obchůdku Alena Bláhová, telefon 723 602 337, e-mail: dobrocinnyobchudekpt@seznam.cz.

Více informací najdete na https://jczps.webnode.cz – sekce Prachatický dobročinný obchůdek.

Do prostoru vedle obchůdku bude z provozních důvodů také přesunuta půjčovna kompenzačních pomůcek. Takže od 15. 9. 2014 je možné si půjčovat a vracet zapůjčené vozíky, chodítky, polohovací postele, nástavce na WC, toaletní židle a křesla a mnoho jiných pomůcek také na adrese Zlatá stezka 133 v Prachaticích.

Provozní doba půjčovny od 15. 9. 2014: pondělí a středa 8.00 – 11.30 a 12.00 – 17.00 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8.00 – 11.30 hodin.

Kontakty a informace: vedoucí Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory o.p.s., pracoviště Prachatice Mgr. Hana Vlasáková, DiS., tel 721 001 422, e-mail: prachatice@jczps.cz.

S přáním pěkných dní Hanka Vlasáková