Výstava Kompenzačních pomůcek a Den otevřených dveří na táborském pracovišti

26.10.2015 15:49

Výstava kompenzačních a rehabilitačních pomůcek 6.10.2015

V rámci Týdne sociálních služeb ČR, který probíhal od 5. do 11. října 2015, zorganizovalo Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory, o.p.s., pracoviště Tábor dne 6. října 2015 odbornou přednášku pro veřejnost na téma Kompenzační a rehabilitační pomůcky. Mgr. Marcela Kryski z firmy DMA Praha přijela do Tábora, aby účastníky informovala o možnostech získání kompenzačních a rehabilitačních pomůcek prostřednictvím zdravotní pojišťovny.

Také dovezla ukázat některé pomůcky, které mají pomoci lidem při oblékání (navlékač ponožek), při osobní hygieně (mycí houba, kartáč na mytí nohou), při stravování (termomiska, hrnek s pítkem, ergonomický příbor, otvírák sklenic, multifunkční prkénko), v domácnosti (podavač předmětů, půlič a drtič prášků) nebo pomůcky pomáhající při přesunu méně pohyblivých či nepohyblivých osob (ergonomický pás pro přesun, přesouvací prkno).

Mgr. Kryski také ukázala praktické rady, jak nejlépe přesunovat nemocné lidi na vozíku, na lůžku apod. a přitom nezpůsobit zranění sobě ani přesunované osobě. Účastníci byli velice spokojeni především s těmito praktickými radami a s možností osobně si tyto způsoby vyzkoušet.

Den otevřených dveří na táborském pracovišti 7.10.2015

Dne 7. října 2015 se uskutečnil Den otevřených dveří Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory, o.p.s., pracoviště Tábor. V rámci tohoto dne bylo možné prohlédnout si prostory centra, navštívit půjčovnu kompenzačních pomůcek, vyzkoušet si některou pomůcku, dostat potřebné informace o pomůckách a získat informace a rady, jak potřebnou pomůcku nejlépe a nejlevněji získat.

Návštěvníci měli možnost získat informační letáčky zdravotních pomůcek firmy DMA, také měli možnost nahlédnout do aktuálních katalogů a ceníků významných firem, které nabízejí a prodávají zdravotnické a rehabilitační potřeby, především firmy DMA Praha, Ortoservis a Meyra.

V neposlední řadě účastníci získali informace o projektu Euroklíč, do kterého se v letošním roce Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory zapojilo.